بررسی کامل ماچا توسط دکتر مارکولا

تاريخچه در یک نگاه

  • چای سبز فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد اما چای ماچا که اولین بار حدود سال 805 بعد از میلاد مسیح در ژاپن تولید شد، به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهای بسیار قوی دارای مزایای بیشتری برای سلامتی است.
  • L-theanine, catechins (كاتچین) و epigallocatechin gallate (EGCG) تركيباتي هستند كه قابليتهاي درماني چاي ماچا را افزایش می دهند.
  • چای ماچا باعث رفع التهاب و سوزش، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی وکاهش سطح تری گلیسیرید و قند خون در مبتلایان به دیابت میگردد.

 

نظرات دکتر مارکولا

چای سبز كه يكي از نوشیدنی هایی است که بیشترین تقاضا در این سیاره را دارد و به طور شگفت آوری برای سلامتی شما مفید می باشد. ممكن است درباره مزایای آن مانند افزایش توانایی در کاهش وزن و مبارزه با بیماری های قلبی شنیده باشید.

اخیرا علاقه شدیدی برای خروج از نوشیدنی های گروه قهوه به سمت گروه نوشیدنی های ماچا صورت گرفته است به طوری که در چند سال گذشته ماچا به عنوان نوشیدنی منتخب در هفته مد نیویورک انتخاب شده است(1).

این روند به دلایل مختلفی صورت گرفته است. یکی از این موارد این است که ماچا برای سلامتی شما بیشتر از چای سبز معمولی سودمند می باشد. علاوه بر این می توان به مزه خوب آن نیز اشاره کرد.

در مقایسه با چای سبز، ماچا را گیاهی با عطر و طعمی تلخ تر توصیف شده است. پودر ماچا اغلب به صورت نوشیدنی لاته  همراه با شیر و یا عسل یا استویا سرو می شود، اما اگر فواید سلامتی ماچا برایتان مهمتر است پیشنهاد می کنم شیر و عسل را کنار بگذارید.

ماچا که به معنی «چای پودری» است، علاوه بر اینکه حقیقتا  سبز است، دارای تفاوتهای اساسی متعددی با چای سبز می باشد که این تفاوتها باعث جدایی آنها از هم می گردد.

 

تاریخچه چای، چای سبز و ماچا

تمام انواع چای ها شامل سفید، سیاه، سبز و اولونگ از یک گیاه با نام گیاه شناسی کاملیا (Camellia) که در جنوب غربی چین رشد می کند، سر چشمه می گیرند.

چای به صورت اتفاقی حدود 5000 سال قبل زمانی که برگهای چای درون فنجان آب داغ امپراتور و گیاه شناس چینی (Shen Nong) ریخته شد، کشف گردید. همین روند برای صدها یا هزاران سال استفاده شده است.

راهبان ژاپنی که از چین دیدن کرده بودند چای را به خانه خود بردند. مفهوم چای تشریفاتی به آنها الهام داده شد و آن را در سال 805 بعد از میلاد مسیح به فرهنگ خود وارد نمودند. عملیات مختصر تولید چای برای چند صد سال تا حدود دهه 1500 ، زمانی که ماچا تولید شد، بهبود یافت.

Fit Foodie مي نويسد:

“آماده سازی ماچا شامل پوشش دادن گیاهان چای سبز با پارچه هایی برای ایجاد سایه قبل از برداشت است که باعث رشد برگ با طعم و بافت بهتر می شود. سپس برگ ها برداشت می شوند، برای جلوگیری از تخمیر بخار داده می شوند، سپس خشک شده و در مخزن سرد ذخیره می شوند تا طعم آن تقویت گردد. برگهای خشک شده سپس با سنگ آسیاب شده و به پودر تبدیل می شوند(2).”

چه چیزی ماچا را چای سبز درجه یک می کند؟

تفاوت دیگری که بین چای سبز معمولی و انواع ماچا وجود دارد این است که چگونه آن را به طور سنتی آماده می کنند. فرایند تولید ماچا در واقع فرایند بسیار ساده ای است، همانطور که مقاله (Epoch Times) اظهار داشته است:

“چای معمولی از برگ های خیس شده ساخته شده است، در حالی که ماچا از پودر برگ های کامل ساخته شده است. این آماده سازی معمول روش سنتی ژاپنی ها می باشد. چای با یک قاشق بامبو که شاشاکی نامیده می شود، به یک کاسه چای داغ به نام چوان،  ریخته می شود.

آب داغ (حدود 70 درجه سلسیوس [150 درجه فارنهایت]) سپس به کاسه اضافه می شود. چای با یک قاشق بامبو ویژه با نام  chasen هم زده می شود تا صاف گردد(3).”

 

با توجه به علاقه شما مي توان ماچا را به صورتهای مختلفی آماده کرد:

  • چای استاندارد ماچا ترکیبی از 1 قاشق چای خوری پودر ماچا با 2 اونس آب داغ (نه جوش) است.
  • Usucha، که یک مخلوط رقیق که ساده تر است، نصفه قاشق چای خوری ماچا با 3 تا 4 اونس آب داغ.
  • Koicha, كه تركيب غليظ تری است گاهی در مراسم های ژاپنی استفاده می شود. این ترکیب شامل 2 قاشق چای خوری ماچا و حدود یک اونس آب داغ می باشد.

شما واقعا به یک قاشق بامبو برای مخلوط کردن فنجان ماچایتان نیاز ندارید. یک همزن معمولی نیز این کار را انجام می دهد. مخلوط را تا زمانی که کف بالای آن ظاهر شود هم بزنین سپس از آن لذت ببرید. بدون تردید، مزایای سلامتی بیشتر در دسترس است زیرا تمام برگ مصرف می شود، نه فقط  برگها چند دقیقه خیسانده شده و سپس خرد شوند.

ویژگی های تغذیه ای چای ماچا

يك فنجان چای ماچا که با نصفه قاشق چایخوری پودر ماچا تهیه شده است شامل 35 میلی گرم کافئین است که این مقدار بسیار بیشتر از کافئین موجود در یک فنجان چای سبز معمولی می باشد.

بنابراین، با اینکه چای سبز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است، ماچا مقدار بیشتری آنتی اکسیدان دارد. در واقع مقدار آنتی اکسیدان ماچا 15 برابر مقدار آنتی اکسیدان موجود در زغال اخته و بلوبری می باشد(4).

مطالعات نشان می دهند که مقدار آنتی اکسیدان موجود در یک فنجان ماچا برابر  است با مقدار آنتی اکسیدان موجود در 3 فنجان چای سبز معمولی و 137 برابر آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز کم کالری می باشد(5).

ماچا حاوی پروتئین و منبع عالی ویتامین C و A، فیبر و آهن است(6). مطالعات نشان می دهد که ماچا توانایی مبارزه با باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها مانند عفونت های Staph، هپاتیت B و كاندیدا آلبیکانس (Candida albicans) را افزایش می دهد(7).

مطالعات بالینی، که نشان می دهد ماچا برای شما چه کارهایی می تواند انجام دهد

در حالی که مطالعات در مورد ماچا هنوز هم کمتر از مواد خوراکی دیگر است اما علاقمندان در این زمینه در حال گسترش هستند و مطالعات در مورد مزایای سلامتی آن نیز انجام می شود. برای مثال مطالعات جسمانی نشان می دهد ماچا ممکن است خطر ابتلا به آسیب کلیه و کبد را کاهش دهد و باعث کاهش میزان قند خون و تری گلیسیرید نیز می گردد(8).

آنتی اکسیدان ها از سلول ها و بافت های شما و از آسیب های رادیکال آزاد محافظت می کنند. ماچا همچنین حاوی مقدار زیادی از کاتچین ها مانند epigallocatechin gallate (EGCG)  است که مطالعات گسترده  نشان می دهد برای مبارزه با التهاب، کمک به حفظ یکپارچگی شریان ها و ترمیم سلولهای شما مفید می باشند(9).

یکی از نشانه های چای، به خصوص چای سبز، توانایی آن برای آرامش و استراحت است در حالی که در عین حال هوشیاری را افزایش می دهد.

فرآیند فتوسنتز آهسته مقدار زیادی از L-theanine، اسید آمینه ای تولید می کند که به چای سبز ماچا طعم بی همتایی داده و امواج آلفا را در مغز شما افزایش می دهد. همچنین نشان می دهد که ماچا می تواند بر دیابت اثر بگذارد.

آمار و ارقام گزارش شده:

چای ماچا ​​ممکن است به حفظ متابولیسم سالم در بدن افراد دیابتی کمک کند.  چای ماچای غنی از آنتی اکسیدانها به کاهش میزان تری گلیسیرید … وکاهش میزان قند خون کبد در افراد دیابتی کمک می کند.

تحقيقي بر افراد مبتلا به دیابت نشان می دهد مصرف ماچا با محدود کردن انباشت گلایکوژن موجود در کلیه ها از آسیب های کبدی و کلیوی جلوگیری می کند(10).”

این ماده نه تنها به شما کمک می کند تا سیگنال های فشاری مغزیتان را کنترل کنید، بلکه تاثیرات کافئینی چایی را که شما می نوشید را نیز تغییر می دهد. مصرف کنندگان ماچا یک نشانه “BUZZ” دریافت می کنند که در مقایسه با قهوه که گاهی بلافاصله بعد از نوشیدن آن احساس خواب آلودگی می کنید، طولانی تر و ماندگارتر است(11).

L-theanine نیز قصد دارد “حس خوب” را به صورت شيميايی در مغز شما ایجاد کند و در نتیجه حافظه بهتر، خلق و خوی بهتر و قابلیت های بیشتر تمرکز را به شما بدهد (12).

براساس یک مطالعه:

“چای ماچا همچنین حاوی اسید آمینه منحصر به فرد L-theanine است که می تواند جنبه های عملکرد مغز در انسان را مدوله کند.

شواهد حاصل از مطالعات الکتروانسفالوگرافی انسانی نشان می دهد که L- theanine اثر مستقیمی بر مغز دارد …   و به طور قابل توجهی فعالیت را در باند فرکانسی آلفا افزایش می دهد که نشان می دهد که ذهن بدون موجب خواب آلودگی شل می شود….

این داده ها نشان می دهد که L-theanine, در سطوح غذایی واقعی، تأثیر قابل توجهی بر حالت عمومی سلامت و آرامش یا تحریک روحی دارد. علاوه بر این، فعالیت آلفا نقش مهمی در جنبه های بحرانی عاطفی دارد(13).”

چای ماچا و بیماری قلبی

در افرادی که چای سبز معمولی را مصرف می کنند، خطر ابتلا به بیماری های قلبی تا 31 درصد نسبت به افرادی که به طور کلی چای سبز نمی نوشند، کاهش می یابد، بنابراین کسانی که چای ماچا می نوشند، ترکیبات محافظتی بیشتری دارند.

یک بررسی بالینی گسترده جهانی در مورد بیماری های قلبی و سایر بیماری های مهم مانند فشار خون بالا و چاقی که به علل متعددی نظیر سیگار کشیدن  ایجاد می شوند، نشان می دهد که چای ماچا میتواند با مهار اکسیداسیون ذرات LDL، کلسترول را به طور مثبت افزایش دهد.  (فقط ذرات کوچک و چگال LDL که به راحتی اکسید می شوند ممکن است باعث بیماری قلبی شوند.)

محققان نتیجه گرفتند: “کسرهای غنی از کاتچین به طور قابل توجهی از اکسیداسیون LDL ناشی از سلول اندوتلیال جلوگیری می کنند و این باعث می شود که مصرف ماچا یک راه مناسب برای کاهش خطر بیماری قلبی باشد(14).

آیا می توان با چای ماچا وزن کم کرد؟

مطالعات نشان می دهد چای سبز می تواند کل کالری شما را بسوزاند،  زیرا میزان متابولیسم خود را افزایش می دهد و نشان می دهد که تا 17 درصد پتانسیل سوزاندن چربی های انتخابی را افزایش می دهد. در یک مطالعه، دانشمندان اظهار داشتند که کاهش وزن از نوشیدن چای سبز فراتر از اثرات کافئین است و ممکن است با محتوای پلی فنول کاتچین ارتباط داشته باشد:

“چای سبز دارای ویژگی های ترموژنیک است و باعث افزایش اکسیداسیون چربی می شود که به واسطه محتوای کافئین آن توضیح داده می شود. عصاره چای سبز می تواند در کنترل ترکیب بدن از طریق فعال سازی سم زدایی از ترموژنز، اکسیداسیون چربی و یا هر دو موثر باشد(15).”

در گزارش دیگری، نشان داده شده است که مصرف چای سبز برای ترویج اکسیداسیون چربی در انسان در حالت استراحت و جلوگیری از چاقی و بهبود حساسیت به انسولین در موش ها نیز موثر است.

محققان نتیجه گرفتند که:

“مصرف نوشیدنی (عصاره چای سبز) باعث افزایش اکسیداسیون چربی با ورزش شدید و متوسط می شود و می تواند حساسیت انسولین و تحمل گلوکز را در مردان جوان سالم بهبود بخشد(16).”

 

راه های دیگر برای لذت بردن از مزایای چای سبز ماچا

علاوه بر نوشیدن چای سبز ماچا به عنوان یک نوشیدنی گرم در یک فنجان، می توانید پودر ماچا را در غذاهای دیگر مانند کوفته ها یا کفیر بپاشید تا از همان مزایا و عطر و طعم لذت ببرید. شما همچنین می توانید با استفاده از پودر ماچا مخلوط با آب گرم و یک قاشق چای خوری از پودر استویا و شیر نارگیل لاته تهیه کنید. برای یک نوشیدنی سرد تازه، فقط چند شاخه نعناع و کمی یخ اضافه کنید.