ماچا چیست؟
گیاه چای که به طور خاص برای تهیه ماچا (Matcha) در ژاپن رشد داده میشود، به طور معمول به مدت دو تا چهار هفته با سایبانهایی پوشانده میشود تا میزان کلروفیل آنها قبل از اینکه برگهای چای جمعآوری شوند، افزایش یابد. پس از برداشت دستی، قسمتهای شیرین برگ چای بخاردهی و خشک شده و سپس بوسیله آسیابهای سنگی مخصوصی، پودر شده که ماچا نامیده میشود.
بر اساس مطالعات موسسه ملی سلامت و دانشگاه Tufts امریکا، در سال 2004، ماچا بعنوان غنیترین منبع آنتی اکسیدان EGCG شناخته شد. این آنتی اکسیدان به همراه کافئین موجود در ماچا سیستم عصبی مرکزی را تحریک کرده و چربی را در جریان خون آزاد میکند و در نتیجه بدن میتواند از چربی بعنوان سوخت استفاده کند.
همچنین از آنجایی که ماچا به صورت پودر است و برخلاف چای سبز نیازی به دَم کردن ندارد، تمام برگ مصرف شده و در نتیجه فواید بسیار بیشتری نسبت به چای سبز دارد. به طور میانگین یک فنجان ماچا از نظر مواد مغذی برابر با ۱۰ فنجان چای سبز دم شده معمولی است.
منشاء پیدایش چای ماچا
بهترین نوع چای ماچا در مزارع چای ژاپن تولید می شود. مبدا پیدایش ماچا به قرن هشتم میلادی بر می گردد. در آن زمان راهبان ژاپنی دانه های چای را از چین با خود به کشور ژاپن آوردند. سپس روش هایی را برای برداشت، فرآوری و آماده سازی چای سبز ابداع نمودند که بعد ها این چای با نام ماچا شناخته شد.
اگرچه این چای در تمام نقاط ژاپن قابل کشت می باشد ولی در ناحیه ی خاصی از ژاپن که دارای هوای مرطوب، تپه های با شیب زیاد، خاک غنی و تفاوت دمایی زیاد شب و روز می باشد شرایط برای رشد چای سبز عالی می باشد. این ناحیه از ژاپن یوجی (Uji) نام دارد که محصولات تولیدی شرکت ماچانو از این ناحیه در ژاپن تولید می شود تا بهترین نوع از ماچا را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
چگونه چای ماچا را درست کنیم؟
برای درست کردن چای ماچا تنها چند مرحله ساده را باید انجام بدهیم والبته درست کردن این چای به اندازه نوشیدن آن لذت بخش است:
- حدود یک قاشق ( 1 گرم ) از پودر ماچا را درون کاسه الک کنید. الک کردن باعث می شود تا از تشکیل توده های کوچک در نوشیدنی شما جلوگیری شود و پودر ماچا بهتر درون آب حل شود. اگر به الک دسترسی ندارید می توانید با استفاده از ویسک خود توده های بزرگتر را خرد کنید.
- مقدارکمی آب داغ را به ظرف اضافه کنید. (60 تا 90 میلی لیتر). از اضافه کردن آب کاملا جوش بپرهیزید زیرا باعث سوختن چای و تلخ شدن مزه ی چای ماچا می شود. دمای ایده آل برای آبی که اضافه می کنید در حدود ℃ 80 می باشد.
- با استفاده از ویسک بامبو، مخلوط را به شکل زیگزاگ (w شکل) هم بزنید تا چای کف کند.
- مقداربیشتری آب داغ اضافه کنید تا غلظت و طعم مناسب را بدست آورید.
- لذت ببرید! فراموش نکید که می توانید عکس چای ماچا خود را در اینستاگرام با هشتگ #ماچانو با ما به اشتراک بگذارید.
چه مقدار ماچا باید در روز مصرف کنیم؟
بهترین راه تشخیص مقدار نیاز بدن به چای ماچا این است که تاثیر مقادیر مختلف از چای ماچا را روی بدنتان امتحان کنید.
اگر شما به کافئین حساس باشید ممکن است تنها با نوشیدن یک لیوان چای هنگام صبح در کل روز احساس شادابی و نشاط داشته باشید اما بیشتر مردم معمولا به دو الی سه لیوان ماچا در روز واکنش مناسبی نشان می دهند.
اگر شما به دنبال سم زدایی از بدنتان هستید یا قصد کاهش وزن دارید و یا این که از کمبود انرژی رنج می برید، نوشیدن دو لیوان چای ماچا در روز را به شما توصیه می کنیم. با کم یا زیاد کردن میزان چای مصرفی میزان تاثیر آن را تنظیم کنید.
معمولا مقدار 0.5 تا 1 گرم ماچا ( نصف قاشق چای خوری) مقدار توصیه شده برای هر وعده مصرف چای ماچا می باشد. مقدار 3 لیوان یا بیشتر از این چای فقط در شرایطی توصیه می شود که شما انرژی خود را برای فعالیت روزانه ازدست داده اید یا با یک بیماری جدی مانند سرطان دست و پنجه نرم می کنید.
میزان کافئین موجود در ماچا
اگرچه ماچا دارای کافئین می باشد اما اثری که کافئین موجود در چای بر روی بدن می گذارد با کافئین موجود در قهوه کاملا متفاوت است. کافئین موجود در قهوه بر روی غدد آدرنال تاثیر منفی می گذارد، که منجر به افزایش میزان آدرنالین، گلوکز و انسولین در بدن می شود. افزایش سطح این مواد در بدن باعث ایجاد حالت استرس و اضطراب و بی خوابی می شود. در مقابل، کافئین موجود در چای ماچا به تدریج وارد بدن می شود و به جای اینکه سطح انرژی بدن به یکباره افزایش پیدا کند و سپس به سرعت کاهش یابد انرژی را به طور ثابت در طول 3 الی 4 ساعت بالا می برد.
مقایسه ماچا در مقابل قهوه
زمانی که شما یک فنجان ماچا می نوشید، کافئین موجود در آن بسیار آهسته جذب می شود (جذب کافئین در بدن 4 ساعت طول می کشد.) و به جای اینکه به یکباره سطح انرژی شما را بالا ببرد و در واقع یک شوک انرژی به شما بدهد، به صورت پایدار سطح انرژی شما را بالا می برد. علت پایداری انرژی حاصل از نوشیدن ماچا این است که ماچا دارای آمینو اسیدی کمیاب به نام ال تیانین می باشد که به بدن شما کمک می کند تا کافئین را به نحو متفاوت استفاده نماید. در واقع ترکیب کافئین و ال تیانین باعث اثر معجزه آسای چای ماچاست، برای مثال افزایش تمرکز و توجه حاصل از کافئین موجود در چای ماچا پس از یک ساعت از بین نمی رود.
کافئین و ال تیانین مکمل همدیگر هستند: نقطه قوت یکی باعث جبران نقطه ضعف ماده دیگر میشود. کافئین باعث می شود تا میزان تمرکز و سطح انرژی شما افزایش یابد اما در همان حال باعث می شود تا ضربان قلب و فشار خون شما زیاد شود و احساسات منفی مانند استرس به سراغ شما بیاید. در مقابل ال تیانین یک مسکن طبیعی است که ضربان قلب و فشار خون را پایین می آورد و امواج آلفا را در مغز شما افزایش می دهد که منجر به حالتی از هوشیاری و آرامش همزمان می شود.